Kamerplanten de tuin in!

“Even laten wennen en dan kan er heel veel!” Het klinkt misschien wat vreemd, maar veel kamerplanten kunnen van eind april tot eind oktober prima de tuin in en als je er even over nadenkt is het een super idee. Niet alleen worden veel kamerplanten er een stuk sterker van, maar je hebt er ook opeens een heleboel verschillende vormen en kleuren bij in je border of op het terras. Johan van Straaten uit Ermelo doet het al jaren. In zijn schitterende Engelse boerderijtuin staan veel van zijn bloeiende planten in een decor van groen uit de woonkamer.

 

Je moet wel even nadenken waar en wanneer je welke plant neerzet: vertelt Johan, maar bij mij gaan zo rond eind april, afhankelijk van de schraalheid in de lucht, de meeste kamerplanten weer naar buiten en dat gaat heel erg goed. Sterker nog, het is heel erg goed voor de planten! Het is net zoals met mensen als je vanuit een lange winter in één keer in je korte broek en t-shirt de warme zomerzon in gaat zonder je in te smeren, dan verbrand je… maar als je planten langzaam laat wennen en niet direct in de volle zon zet dan kan er echt heel veel. Kijk, planten hebben warmte nodig en licht van de zon, maar dat wil niet zeggen dat ze de hele dag direct zonlicht nodig hebben, sterker nog, veel kamerplanten houden helemaal niet zo van direct zonlicht! Neem nou de Bromelia. We hebben achter ons huis aan de noord- en schaduwkant ieder jaar een prachtige collectie Begonia´s. Een zee van donkerrode blad- en bloemtinten en zacht zalmachtig oranje geurende bloemen die worden gecombineerd met Petunia´s die ook binnen het oranje-rode kleuren pallet vallen. En daar midden tussenin hebben we een aantal Bromelia Gusmania’s gezet. Puur om even dat tropische gevoel te accentueren. Nou zou je op het eerste gezicht misschien denken dat een Bromelia in de tropische zon moet staan, maar dat is niet zo, want in het wild leven ze in de schaduw op takken of stammen van bomen.

 

We willen geen mensen in hokjes plaatsen, nou laten we dat met planten dan ook niet doen!

Ze hebben wel licht nodig en warmte en dat is in de zomer volop aanwezig. Een ander voorbeeld om prachtige bladkleuren in je border te krijgen vind ik de Coleus of Siernetel. Die plant ik gewoon in de volle grond en bij ons vind ik hem het mooist kleuren in de ‘Hot Border’. Daar staan bloemen met felle, warme kleuren zoals geel, rood & oranje, en daar zetten we dan Siernetels met frisgroen en dieprode bladeren doorheen, dan knalt alles lekker! Overigens zijn de Siernetels en Bromelia’s echt van die planten waarvan veel mensen zeggen dat ze ouderwets zijn en dat vind ik echt onzin! Ik vind het juist heel mooi dat een kamerplant zoals de Coleus die al meer dan 60 jaar in onze woonkamers een plekje heeft veroverd nu weer helemaal populair is. Bijna ‘hot’ zou ik zeggen, haha! “We willen geen mensen in hokjes plaatsen, nou laten we dat met planten dan ook niet doen!”

 

De kamerplant Siernetel in de tuin

 

Wat misschien wel een mooi en goed voorbeeld is: de Ficus Benjamina. Ooit één van de meest populaire kamerplanten, maar bij veel te veel mensen gaat hij al vrij snel dood. De plant mag niet in de felle zon en wordt dus verkocht als kamerplant voor de meer donkere plekken in huis. Het resultaat: eerst laat hij zijn bladeren vallen en dan denkt de eigenaar.. oeh, snel extra water geven en natuurlijk komt er helemaal geen verbetering en na tijdje gaat de kale stam met takken in de groenbak. Maar de plant heeft juist veel licht nodig, want duizenden kleine blaadjes is ook één heel groot blad. Dus zelfs al zet je hem bij het raam, dan nog krijgt hij in de winter te weinig licht. Ik zie thuis ook aan het einde van de winter dat hij niet helemaal fris meer is, dus eind april gaat hij in de pot op het terras (wel in de schaduw de eerste weken) en rond eind oktober ziet hij er weer helemaal monter en gezond uit met donkergroen glanzende bladeren en dan kan hij er weer een winter tegen aan! Het advies van Johan: gebruik vooral je ogen, want een plant geeft echt heel goed aan hoe het met hem gaat. Dat laat hij namelijk gewoon zien! Johan van Straaten

De Begonia’s van Aartje
Plattegrond Rick’s Moestuin Aan Zee
Rick’s Moestuin aan Zee
De Hyacinthorchis