Plattegrond Rick's Moestuin Aan Zee

In de allereerste aflevering van Ricks moestuin aan zee begin ik met het ontwerpen van de moestuin op papier. Ik kreeg veel reacties of ik de plattegrond wilde delen op de website. Natuurlijk wil ik dat. Hieronder kun je mijn ontwerp zien.

 

 

Ik ben begonnen met de afmetingen te arceren op een vel blokjespapier. Elk blokje is 50 x 50 cm in het echt. Om makkelijk overal bij te kunnen heb ik in het midden een pad uitgetekend van voor naar achter. In het centrum een klein pleintje van ongeveer 3 bij 3 meter. Daar staat de pergola met een tafelblad. In het eerste gedeelte van de moestuin heb ik voor het gemak rechte lijnen gebruikt en bedden ingetekend. Omdat ik veel verschillende groentes wil telen kan ik de bedden doormidden delen en zo meerdere groentes intekenen.

 

Tussen elke groente heb ik geprobeerd om ruimte te maken voor planten en kruiden die de aanwezige groentes helpen tijdens hun groei. De gunstige planten zeg maar. Bijvoorbeeld afrikaantjes bij de aardappels tegen aaltjes. In het midden van de moestuin ben ik iets creatiever met de indeling. Het is ook leuk om niet elke keer over dezelfde paden te lopen. Hier zijn de bedden meer in kringen en stukjes gedeeld. Op deze manier staat niet alles in kaarsrechte rijen. Achterin de moestuin komen links de Aziatische groentes en rechts de grotere groentes zoals pattison en pompoen. Die hebben meer ruimte nodig dan bijvoorbeeld sla. Helemaal achterin de moestuin is een open gedeelte waar kratten, potten en gereedschap kan staan. Hier komen ook bakken voor de zeegroentes, omdat deze wat zouter water nodig hebben tijdens de groei. De moestuin wordt omheind met kippengaas en daaromheen komt een strook met de suikermais, de zonnebloemen en de gewone bloemen. Bij de ingang komen ook gewone bloemen buiten het hek te staan.

 

De plattegrond is een leidraad. Ik ben er wat betreft de bonen al van afgeweken omdat ik ook rekening moet houden met steunhekjes, palen en wilgentenen plaatsen. Als bepaalde groentes het op een plek niet goed doen dan kan ik ze ook altijd nog verplaatsen naar een andere plek in de moestuin. Nou, dit is mijn idee, nu de uitwerking en daar ben ik al druk mee bezig. Succes met jullie eigen moestuin!

De Begonia’s van Aartje
Plattegrond Rick’s Moestuin Aan Zee
Rick’s Moestuin aan Zee
De Hyacinthorchis