Lentekriebels bij Festina Lentetuin!

Op 19 maart zeggen wij: Gelukkig Nieuwjaar!

Als je deze dagen de sfeervolle kwekerij binnen stapt, die wordt gerund door Esther Schonenberg en Joke Durieux, dan voel je aan alles dat het voorjaar definitief is begonnen. Kratten, bakken en potten met planten worden naar buiten gereden vanuit de kas en krijgen een eigen plekje in het vroege voorjaarszonnetje. 

 

Er hangen lentekriebels in de lucht en een flink aantal van de bakken met stekjes en zaailingen tonen het frisse groen van opkomende planten. Hoewel de intieme kwekerij op het eerste gezicht kleinschalig lijkt, zijn er de afgelopen weken al ruim 10.000 planten in potten gezet. Als straks de kwekerij opengaat voor het publiek, op 19 maart zijn dat er rond de 100.000.

 

Esther: “Het gaat opeens heel hard, bijna te hard. Een kleine sluierbewolking was misschien beter geweest, zodat de plantjes kunnen wennen aan het felle zonlicht.”

 

Esther Schonenberg in de Festina Lentetuin

 

De filosofie achter deze kwekerij zit al in de naam: Festina Lentetuin. Wat vrij vertaald betekent: Haast je langzaam. Hier krijgen de planten alle tijd om te groeien, ze worden hier niet opgejaagd. Alles gebeurt hier natuurvriendelijk en duurzaam, en zo veel mogelijk biologisch. Dat betekent dat er geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt op de kwekerij. 

 

Voor de mensen die denken dat het seizoen van een kweker begint in het voorjaar, die hebben het mis.  Hier begint het seizoen al in de winter. In januari worden alle vaste planten verpot en ontdaan van onkruid. In februari worden de eenjarige planten gezaaid, zoals de korenbloemen en de goudsbloemen. Eind maart/begin april worden  de eenjarigen opgepot en de vaste planten, die in het najaar gezaaid zijn, worden overgepot.  Het is een productie carrousel die het hele jaar doorgaat. In maart/april begint ook het stekken en dat gaat door tot in het najaar.

 

Esther: “De mensen die hier planten kopen zien ons eigenlijk alleen maar als de tuin keurig in bloei staat en alle plantjes op hun plek. En dan roepen ze weleens: Wat doen jullie eigenlijk in de winter? Dat is wel heel erg grappig want ze denken dat we in de winter vakantie kunnen nemen en dat de planten er in het voorjaar allemaal gewoon zijn. Maar voor ons is de winter en het vroege voorjaar echt een heel drukke tijd”. 

 

Joke: “Vanaf nu is het zes dagen in de week buffelen tot juli. Het is echt hard werken, maar ik krijg daar ook energie van. Als ik nu zo om me heen kijk, hoe alles de grond uit komt, dan word ik daar ook nog eens heel erg blij van.”

 

Alles groeit en bloeit in de Festina Lentetuin

 

In de Festina Lentetuin gaat het kweken ambachtelijk. Vermeerdering door middel van scheuren en stekken gebeurt zo veel mogelijk met planten uit eigen tuin.

Joke: “Dat zijn stevige planten, die de tijd hebben gehad en waar we achter kunnen staan. Wij hebben niet duizenden planten van een soort, maar juist 50 of 100 planten van heel veel verschillende soorten en dat maakt ook dat we het heel druk hebben. Door de kleinschaligheid moet je veel handelingen doen. Je kunt niet zeggen: Over twee maanden ga ik nog een keer tweeduizend planten kweken van dezelfde soort.”

 

Esther: “We zijn hier allemaal een beetje met het plantenvirus besmet en vinden het belangrijk om klanten zo goed mogelijk te adviseren. Dus gaan we altijd de uitdaging aan om voor klanten de juiste plant voor de juiste plek te vinden!”

 

We proberen mensen ook een andere kant te laten zien, dat het net even anders kan dan weer een lavendel voor de droge grond. Er kan zo veel meer en gelukkig worden de alternatieven ook beter zodat het allemaal weer wat natuurlijker wordt in de tuin. Dat is weer goed voor de biodiversiteit!”.  

 

Joke: “Het publiek is wel een beetje aan het veranderen. De mensen die hier komen zijn voor een groot deel echte plantenliefhebbers, maar ik zie steeds meer jonge mensen die de biodiversiteit heel hoog in het vaandel hebben staan. Je merkt dat er een omslag is, met name ook door de bewustwording van de klimaatcrisis. Mensen willen graag ergens naartoe waar geen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. Maar het jonge publiek weet niet altijd even goed hoe ze planten moeten toepassen in de tuin. Ik weet van mezelf dat als ik iets koop, dan wil ik graag passend advies. Het is levend waar en niet een jurkje dat je koopt. Vandaar dat ik het heel belangrijk vind dat we mensen goed kunnen adviseren. Hoe leuk is het als je een plant in je tuin zet en hij blijft het ook goed doen?!”.

 

Joke Durieux geeft de planten water in de Festina Lentetuin

 

Al moet er nog heel hard gewerkt worden, voordat op 19 maart de poort van Festina Lentetuin weer open gaat, Joke en Esther krijgen een enorme glimlach op hun gezicht bij de gedachte om de eerst gasten weer te begroeten. 

Esther: “Dat enthousiasme dat mensen hebben zodra ze hier binnenkomen, daar krijgen wij heel veel energie van. We wensen elkaar op die dag dan ook allemaal gelukkig nieuwjaar!

 

Vanaf 19 maart is Festina Lentetuin geopend.

Voor openingstijden, adres en extra informatie, kijk op www.festinalentetuin.nl

 

De Begonia’s van Aartje
Plattegrond Rick’s Moestuin Aan Zee
Rick’s Moestuin aan Zee
De Hyacinthorchis