De Hyacinthorchis

Orchideeën in de winterkou!

 

Sneeuw en orchideeën zijn nou niet echt twee dingen die je snel met elkaar in verband brengt toch? Maar voeg daar wat Hollandse duinen aan toe en je hebt een situatie die vroeg in 2021 plaats vond in de duinen bij Noordwijk.

 

 

Vroeg in februari, vlak voor het arriveren van de sneeuwstorm kwamen daar de eerste Hyacintorchissen (Himantoglossum robertianum) in bloei. Deze geurende paars met groene orchidee wordt door koninginnen hommels bestoven welke al vroeg in het jaar actief zijn. Maar in plaats van hommels kwam er sneeuw en kou en dat was iets waar de bloemen toch niet voor gemaakt waren. De bloem takken bevroren, maar de planten bleven leven. En nu, tijdens deze veel mildere winter, staan ze gelukkig weer mooi te bloeien.

 

Hyacintorchis in bloei in de sneeuw

 

Deze planten vinden hun oorsprong in het zuiden van Europa, maar zijn door middel van zaad (welke zo klein is dat het door de wind wordt meegenomen) een reis begonnen noordwaarts. Na midden Frankrijk en een paar plekken in België is nu Noordwijk de meest noordelijke plek ter wereld waar deze statige orchidee van nature voorkomt. Hij werd voor het eerst ontdekt door de locale ecoloog en boswachter Casper Zuyderduyn, die eerst de plant in zijn ooghoek aanzag voor een bloeiende hyacint. Na inspectie bleek het niet om een enkele plant, maar om een hele populatie van deze soort te gaan.

 

Hyacintorchis in bloei van dichtbij

 

Esmée Winkel, een gerenommeerde botanische kunstenaar heeft een aquarel gemaakt van het allereerst ontdekte exemplaar, en er zelfs een boek over geschreven, omdat dit zo’n unieke gebeurtenis was. Het werd snel groot nieuws en vanuit heel het land kwamen mensen kijken. De angst groeide dat er mensen zouden komen om de planten uit te graven voor in hun tuin, maar gelukkig viel dat wel mee. De buurtbewoners die vlakbij de planten wonen zijn trots op deze bloemen en houden de boel nauwlettend in de gaten.

 

 

Wie zal het zeggen waar deze plant in de aankomende jaren terecht zal komen.

 

Rogier van Vugt

 

De Begonia’s van Aartje
Plattegrond Rick’s Moestuin Aan Zee
Rick’s Moestuin aan Zee
De Hyacinthorchis